Domowe wyżywienie w Willi Hamernik


Domowe wyżywienie

Zasmakuj regionalnych specjałów w agroturystyce
w Tyliczu


Tylicz to miejsce z historią. Już w latach 70. i 80. gościli tu liczni turyści, harcerze i miłośnicy Beskidu Sądeckiego. Jako jedyna z nielicznych w miejscowości Tylicz funkcjonowała wtedy stołówka, która słynęła z przepysznych domowych posiłków i dań obiadowych, przygotowywanych zgodnie z recepturami kuchni staropolskiej. Oczywiście, nadal możecie spróbować serwowanych przez nas pyszności. Dla gości naszej willi przygotowujemy śniadania w formie bufetu i obiadokolacje, bazując na regionalnych produktach, własnych upraw, swojskich jajach, mleku i nabiale od Pani Grażyny z pobliskiej Muszynki, a do dań mącznych t.j. pierogi, naleśniki oraz pieczenia ciast, chleba i drożdżówek, wykorzystujemy świeżą mąkę prosto z Młyna w Starym Sączu. 

Także mięso i wyroby wędliniarskie pozyskujemy od lokalnych, małych przetwórców, aby były wolne od zbędnych konserwantów. W sezonie owocowo-warzywnym robimy kompoty, kisimy ogórki i kapustę, buraki, przyrządzamy własne marynaty oraz smalec domowy na szwedzki stół. Dzięki temu naszym gościom w agroturystyce w Tyliczu serwujemy jakościowy, wolny od konserwantów pyszny produkt. To, co przygotujemy na deser zależy od sezonu - ciasta i inne słodkości podajemy zawsze z owocami, w które aktualnie obrodziła natura. Na śniadanie w obiekcie możesz u nas zjeść pieczywo, nabiał, dżem, wędliny, płatki z mlekiem, czy też domowe sałatki i dania na ciepło: jajecznicę, naleśniki, parówki oraz racuchy z jabłkiem. Również fani marynaty znajdą coś dla siebie. Podajemy paprykę oraz ogórki konserwowe i kiszone. Dodatkowo śniadanie urozmaicają warzywa z ogródka znajdującego się przy domku.